Direct naar Ticketshop

Dwaler - Personage maken
TERUG naar Dwaler spelwereld

Deze pagina is gewijd aan het maken van een personage in de spelwereld van 'de Dwaler'.
'De Dwaler' speelt zich af in een specifieke spelwereld, met een geheel eigen sfeer en stijl. Als deelnemer word je onderdeel van deze rijke spelwereld en speel je een personage die daar in past.

Daarom hebben wij voor het maken / verzinnen van personages een aantal richtlijnen (en een aantal regels) onder elkaar gezet; dingen om rekening mee te houden. Dit doen wij niet om streng te zijn. Wij geloven dat hoe meer een personage in de spelwereld past, hoe leuker het voor jou en jouw medespelers wordt. En hoe meer de personages in de spelwereld passen, hoe meer de personages, de spelwereld, de verhalen en de gebeurtenissen tot leven lijken komen. Het vormt dan een pakkend, meeslepend geheel.

Personages op 'de Dwaler' zijn grofweg in twee soorten te verdelen: middeleeuwse personages & mythische personages. Het kan zijn dat er soms overlap of een grijs gebied is, maar verreweg de meeste personages zullen vallen onder één van twee soorten. Hier onder hebben wij het als volgt verdeeld:

- Middeleeuwse personages

- Mythische personages

- Andere personages


Middeleeuwse personages

- Wil je een middeleeuwse mens spelen? Hou dan rekening met de volgende punten:


- Lees de pagina over de middeleeuwen. Hier vind je een goede basis voor deze kant van de spelwereld.


- Lees de pagina over dwaalplaatsen. Het evenement speelt zich namelijk in een dwaalplaats af. Voor het spelen van een mens is het belangrijk te weten hoe je in de dwaalplaats terecht bent gekomen en wat het met je kan doen.

- Je kan personages spelen waarvan het geloofwaardig is dat die hadden kunnen bestaan in 13de eeuws Europa.

- Weet dat er een grote diversiteit aan opties is en dat je hier, op het internet en in boeken, ook van alles over kan vinden. Wil je een boer spelen? Dan kun je informatie zoeken over 13de eeuwse boeren. Wil je een Fransman spelen? Dan kun je informatie vinden over 13de eeuws Frankrijk. Wil je een Hospitaalridder spelen die uit Arnhem komt en op kruistocht is geweest? Over al die dingen is wat te vinden. Je kan je zoveel verdiepen als je zelf wil.

- Onlosmakelijk verbonden met middeleeuws Europa is de standenmaatschappij. Tot welke stand behoort jouw personage?

- Ook de rol van godsdienst is niet weg te denken uit middeleeuws Europa, dat bijna geheel Christelijk was. Moet je dan zelf ook een Christen spelen? Hoewel dat het meest gangbaar is, waren er in Europa ook andere stromingen en godsdiensten aanwezig. Er zijn dus genoeg interessante alternatieven.

- Hou rekening met de volgende vuistregel: De middeleeuwen op 'de Dwaler' hetzelfde is als die uit onze echte geschiedenis. Hoewel er in de wereld van 'de Dwaler' ook dwaalplaatsen bestaan, waar bijgeloof echt is, heeft de middeleeuwse wereld daar in zoverre geen weet van, dat de middeleeuwse wereld (en de geschiedenisboeken) onveranderd blijven.

- Vanwege de vuistregel is het niet mogelijk bestaande figuren uit de geschiedenis te spelen op 'de Dwaler'. Ook kun je als speler in de achtergrond van jouw personage geen dingen verzinnen die echt verandering aanbrengen in de bekende wereld. Hier is voor gekozen vanwege de duidelijkheid die het biedt en het voorkomen van complicaties.

- Wat voor kleren, uitrusting en spullen hadden verschillende mensen eigenlijk in de 13de eeuw? Wij moedigen iedereen aan hier naar te kijken en hier rekening mee te houden. Moet het dan super precies? Nee; voorop staat de sfeer van de 13de eeuw en de geloofwaardigheid. Let wel: Wij van de organisatie kunnen jou wel vragen iets niet te dragen als het duidelijk niet in de sfeer of het tijdsbeeld past. Je kunt voor inspiratie kijken op ons Pinterest bord: https://nl.pinterest.com/gnsevents/de-dwaler-middeleeuwen-moodboard/

- Wij moedigen iedereen aan hun personage concept naar ons te mailen. Wij vinden het ook fijn om te lezen waar dingen op zijn gebaseerd, dus het bijvoegen van bronnen is wenselijk. Voor het gemak zien wij graag duidelijke verwijzingen naar de bronnen, of citaten van relevante passages. Zo kunnen wij het beste beeld vormen van wat er wordt gespeeld op 'de Dwaler'. Wij zijn erg benieuwd naar jullie ideeën! Mailen kan naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .


Mythische personages


- Wil je iets mythisch spelen? Hou dan rekening met de volgende punten:

- Lees de pagina over mythologie op 'de Dwaler'. Hier vind je de basis van deze kant van de spelwereld.


- Lees de pagina over dwaalplaatsen. Het evenement speelt zich namelijk in een dwaalplaats af. Ook zijn dwaalplaatsen dé plek waar mythische wezens e.d. bestaan. Jouw personage zal dan ook uit een dwaalplaats komen.


- Je kan wezens spelen die komen uit Europese mythen, legenden, sagen, folklore, volksverhalen en bijgeloof van omstreeks de 13de eeuw én daarvoor.


- Voor het spelen van iets mythisch vragen wij deelnemers om het concept en de uitvoering te onderbouwen met bronnen. Uit welk verhaal (of verhalen) komt het wezen dat je wil spelen? En hoe worden die daar beschreven?


- Weet dat er een grote diversiteit aan opties is en dat je hier, op het internet en in boeken, ook van alles over kan vinden. Alleen al de mythologieën zijn er heel veel: Germaans, Noors, Angelsaksisch, Keltisch, Welsch, Schots, Grieks, Romeins, Iberisch, Slavisch etc. En daar houden de opties nog niet op!


- Kanttekeningen: Het wezen moet wel speelbaar zijn. Zo is het geloofwaardig uitvoeren van een griffioen geen doen. Het spelen van een geest dat alleen op korenvelden verschijnt geeft waarschijnlijk weinig spelplezier. Ook zijn specifieke figuren (zoals Grendel, Iðunn, Elegast etc.) niet voor spelers speelbaar. Wij behouden ons het recht deze personages te gebruiken in de verhalen van 'de Dwaler'.


- Hoe zien mythische wezens er eigenlijk uit? De ene bron is daar duidelijker over dan de ander. Dat geeft ook wat ruimte voor creativiteit en interpretatie. Ons uitgangspunt is dat het geloofwaardig is. Zo is het moeilijk te geloven dat een mythisch wezen in de 13de eeuw kleding uit bijvoorbeeld de Renaissance (toekomst) draagt. Maar een wezen uit de Keltische mythologie dat er ook Keltisch uitziet, voelt weer veel geloofwaardiger aan. Je kunt voor inspiratie kijken op ons Pinterest bord: https://nl.pinterest.com/gnsevents/de-dwaler-mythologie-moodboard/


- Hou er rekening mee dat een andere deelnemer hetzelfde soort wezen kan spelen, maar het nét wat anders uitvoert en uitspeelt. Het kan zijn dat die persoon zijn of haar concept uit net iets andere bronnen haalt. Beide versies kunnen geloofwaardig zijn en beide versies zijn dan ook prima.


- Wij vragen iedereen die iets mythisch wil spelen eerst hun personage concept en bijbehorende bronnen naar ons te mailen. Voor het gemak zien wij graag duidelijke verwijzingen naar de bronnen, of citaten van relevante passages. Weet dat als het personage aantoonbaar komt uit Europese mythen, legenden, sagen, folklore, volksverhalen en bijgeloof van omstreeks de 13de eeuw of daarvoor, het vrijwel altijd goedgekeurd wordt. Wel kan het zijn dat wij een aantal vragen hebben, om te zorgen dat het concept zo goed mogelijk binnen 'de Dwaler' past. Wij zijn erg benieuwd naar jullie ideeën! Mailen kan naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .


Andere personages

Hoewel 'de Dwaler' hoofdzakelijk bestaat uit 'middeleeuwse' en 'mythische' personages, zijn er ook personage concepten die niet strikt in één van de twee categorieën vallen. Wil je zo iets spelen? Dan hebben wij graag dat je ons mailt met het idee én hoe het idee passend is binnen de spelwereld van 'de Dwaler. Mailen kan naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Bronnen

Er is van alles te vinden in boeken en op het internet. Maar soms kan het ook wel veel zijn. Hulp nodig met bronnen vinden? Kijk eens bij verdiepende informatie.