Direct naar Ticketshop

Terra X Voedsel

Terug naar Terra X spelwereld


Deze pagina bevat informatie over de spelmechanismen van Voedsel op Terra X

De wereld van Terra X is geen makkelijke wereld om te overleven. Naast de gevaren van de samenleving (denk maar aan de plunderende Cannibales, de zuiveringen der Enfant Lumières of simpelweg een armzalige rover), is er een veel groter gevaar waar iedereen mee kampt: honger.

De grond is uitgeput. Vruchtbare aarde is haast zeldzamer dan staal om wapentuig mee te maken. Eten is schaars en vele gemeenschappen zijn dagelijks meer bezig met de vraag of ze de week doorkomen met hun beperkte voedsel voorraden dan dat ze zich druk maken om andere zaken.

Dit betekent niet dat er geen voedsel is, alleen dat het schaars is. Het verkrijgen van eten speelt hierdoor een belangrijke rol op Terra X. Het is haast net zo waardevol, of misschien zelfs waardevoller dan geld.
Wij als organisatie hopen dat onze deelnemers dit gegeven uitspelen en ook de mooie spelmogelijkheden die dit biedt omarmen; een Vervallen Wereld waar simpelweg het vullen van je buik al een opgave is.

Natuurlijk is het niet onze bedoeling om de deelnemers echt honger te laten lijden! Ongeacht al het bovenstaande, is er nog steeds een IS taveerne waar een lekkere hap gekocht kan worden en is het ook gewoon toegestaan om zelf zo veel eten mee te nemen als je wilt.
Om de honger en de noodzaak van voedsel in het spel te verwerken, werken wij met een systeem van voedsel-tokens, die binnen het spel met Rantsoen worden aangeduid.

Hoe werkt het Rantsoen systeem?

Het systeem (dat voorheen sprak over voedsel-tokens) is de regeltechnische kant van de voedselschaarste in de Vervallen Wereld. Het is bedacht om onze deelnemers aan te moedigen om te spelen met het gegeven van de schaarste.

Een korte samenvatting:

✫ Deelnemers beginnen met ⅔ van hun totale LP en MP, naar beneden afgerond.
✫ Deelnemers kunnen binnen het spel Rantsoenen, uitgebeeld door juten zakken met het logo van het Agricoles gilde, vergaren.
✫ Bij het inleveren van 1 Rantsoen heeft een personage geen honger meer en mag hij of zij voor die dag zijn volledige LP en MP gebruiken.
✫ Bij het gelijktijdig inleveren van 2 Rantsoenen heeft een personage het hele evenement geen honger en dus de volledige LP en MP ter beschikking.
✫ Aan het einde van een evenement kan een deelnemer 3 Rantsoenen inleveren om zo 1 extra Ervaringspunt te verkrijgen.
✫ Rantsoenen zijn ook IS volledig bruikbaar om te verkopen, ruilen, stelen of meer.

Iets uitgebreider:

Een personage heeft per dag 1 Rantsoen 'nodig', anders lijdt hij of zij honger. Rantsoenen zijn vanaf dit jaar uitgebeeld door middel van kleine juten zakjes, die binnenspels met etenswaren gevuld zijn. Wanneer een personage Honger heeft, is hij of zij zowel fysiek als mentaal niet op volle kracht. Dit betekent dat het personage slechts ⅔ van zijn totale LP en MP (naar beneden afgerond) ter beschikking heeft. Een voorbeeld:

Guillom is een geharde inwoner van de Vervallen Wereld en heeft met zijn vaardigheden in totaal 4 LP. Echter heeft hij geen Rantsoen verkregen, dus heeft hij slechts 2 LP voordat hij neer gaat (2.6 LP naar beneden afgerond).
Zijn vriendin, Marie, heeft 9 MP die zij gebruikt om mensen magisch te genezen. Ook zij heeft geen Rantsoen verkregen, dus kan zij slechts 6 MP gebruiken.

Tevens moedigen wij aan dat deelnemers die Honger lijden, dit ook uitspelen! Je hoeft niet meteen krom van de buikpijn te lopen, maar een personage met Honger zal aan het begin waarschijnlijk meer aan eten denken, beter zijn best doen om dit te verkrijgen en zich wat leger en slapper voelen. Een deelnemer die geen Rantsoen inlevert zal niet verder afzwakken, verdere regeltechnische nadelen zijn er niet, maar we moedigen het uitspelen van de toenemende honger aan. Als dit langer aanhoudt, wordt het natuurlijk erger...

Hoe kom ik aan Rantsoen en wat kan ik er dan mee?

In Nain Dore is er gelukkig, door toedoen van het Gilde d'Agricole onder Koning Enumatil, relatief voldoende voedsel aanwezig om in ieder geval een deel van de bevolking te voeden!
Rantsoenen kunnen in het spel op verschillende manieren verkregen worden.
Ten eerste zullen deelnemers die zich bij een Gilde hebben aangesloten (waarschijnlijk) kunnen rekenen op voedsel. Wanneer mogelijk, zorgt een Gilde voor zijn leden!
Verdere Rantsoenen kunnen als beloning tegenover bepaalde verdiensten staan, kunnen verhandeld worden of op minder nette wijze van anderen verkregen worden...

Wanneer je eenmaal een Rantsoen verkregen hebt, kun je verschillende dingen doen. Het meest voor de hand liggende is om het natuurlijk op te eten! Je levert dan je Rantsoen in (bij de Incheck of bij een SL) en mag voor die dag je volledige LP en MP gebruiken. Lever je gelijktijdig 2 Rantsoenen in, dan ben je het hele evenement op volle kracht.

Wanneer je Rantsoenen over hebt (of ervoor kiest om ze voor het aanvullen van je eigen LP/MP te gebruiken), kun je daar natuurlijk vanalles mee doen. Verkopen, weggeven, bewaren of wat dan ook. Tevens kan je als deelnemer, wanneer je 3 Rantsoenen hebt, er aan het einde van het evenement voor kiezen om deze in te leveren in ruil voor 1 extra Ervaringspunt. Dit staat symbool voor het opbouwen van een voedselvoorraad, in plaats van het direct op te eten, waardoor het personage meer (mentale) kracht heeft om nieuwe vaardigheden te leren en tevens minder bezig hoeft te zijn met het verkrijgen van eten.

Je kunt er dus voor kiezen om wél je drie voedsel in te leveren voor één extra EP op het volgende evenement, terwijl je níet twee voedsel ingeleverd hebt om de LP en MP op hun maximum te krijgen. Wil je zowel al je LP en MP kunnen gebruiken en een extra EP voor het volgende evenement krijgen, zal je in totaal 5 rantsoenen moeten vergaren.

Het moet niet ongenoemd blijven dat er binnen de Vervallen Wereld bepaalde groeperingen zijn die uit noodzaak andere bronnen van voeding gebruiken. Mocht een personage zich willen verlagen tot het niveau van de wanhopige Cannibales, zal een SL uitleg geven over de gevolgen hiervan.

Je mag zelf bepalen in welke mate je het effect van de schaarste gaat uitspelen. Je hoeft dus niet constant krom te liggen van de honger (als je dit zo wilt uitspelen mag dat wel natuurlijk), maar in ieder geval ben je bewust van de schaarste in de regio en dat je hierdoor een hongerig gevoel kan hebben. Het systeem met Rantsoenen is een manier om spel te creëren en deelnemers bezig te laten zijn met voedsel, wat logisch is in een wereld waar voedsel in beperkte mate verkrijgbaar is. Alvast veel succes gewenst, en smakelijk eten! 

Terug naar Terra X spelwereld