Direct naar Ticketshop

Terra X - Introductie Enfants Lumières

Terug naar Terra X spelwereld


Groep Enfants Lumières
Legio mihi nomen est, quia multi sumus


Kernwoorden:
Hiërarchisch, strak georganiseerd, doel voor ogen, sterk in aantallen.


Enfants kleur 150Een van de meest populaire, maar ook omstreden religies is die van de Enfants Lumières. In het kort gezegd komt die erop neer dat de Heer des Lichts (Le Seigneur de la Lumière) de wereld heeft geschapen ten behoeve van de Anciens, maar dat die door de Duistere Heer (Seigneur des Ténèbres) werden verlokt tot een hoogmoed die uitmondde in de grootschalige zondeval bekend als Teoc (zie religies Terra X). Sindsdien leven de gevallen Anciens verder als armzalige mensen, geplaagd door honger, dood, hitte, ziekte en oorlog. Vooral oorlog tegen de kinderen, die de Duistere Heer heeft verwekt bij de gewillige sloeries van de Anciens: de Elfen, Dwergen, Orks, Goblins, Malformés etc etc, kortom alles wat niet helemaal menselijk is.
 

Pas als het laatste niet-menselijke wezen is afgeslacht (en let op, er is een minderheid binnen de Enfants die gelooft dat ook dieren, vissen en insecten kinderen zijn van de Duistere Heer) zal de mensheid haar zonden hebben uitgeboet; dan zal de glorierijke tijd van de Anciens weer terugkeren, dan zullen wij weer in staat zijn tot alle magie die we vroeger hadden.

13087697 2020547448169784 5642621179855449888 n

Op Terra X is het mogelijk om te figureren in deze groep.
Als Enfant Lumières ben je onderdeel van een zelfstandig functionerende groep figuranten die het hele weekend de rol van Enfant Lumières uitspelen. Jullie hebben een eigen kampement op het speelterrein wat je 'In Spel' moet bewaken en waar spel omheen plaatsvindt. Enfant Lumières hebben een eigen subforum op ons forum, om voorbereidingen onderling op elkaar af te stemmen. Tickets voor deze groep bestellen via onze ticketshop. Na opgave voor deze groep ontvang je een e-mail met daarin meer informatie over het speciale forum.


Kleding
Omdat de Enfants een militair georiënteerde groep is vinden wij het leuk om eenheid terug te zien. De kleuren van de Enfants zijn Donkerrood/wit. Elke figurant krijgt van ons een tabbard te leen als basis. Van de rest van je outfit wordt verwacht dat je dit zelf regelt, zoals geschikte Middeleeuwse onderkleding (bekijk voor inspiratie ons moodbord). Als je bijvoorbeeld harnas aan wilt, moet je dit zelf meenemen. Je bent vrij om zelf kleding te maken of aan te schaffen, als je je daarbij houdt aan de kleurstelling zorgen we voor een eenheid en kan iedereen toch uniek zijn. Bij uitstek is hier het forum geschikt om ideeën samen te bespreken.


Plot en spel
Als Enfants Lumières heb je voor 80% dezelfde rol. Wij doen ons best om jullie zoveel mogelijk te laten doen tijdens het evenement. Het kan echter voorkomen dat de situatie zo loopt dat wij even geen spel voor jullie hebben. Het is daarom handig om een achtergrond te schrijven met een secundaire arbeid zodat je je samen met je strijdmakkers kan vermaken in het Enfants kampement. We zullen op dat soort momenten ook kijken of er een andere rol is die je dan zou kunnen vervullen, mocht je dit willen.

In Spel kamperen bij de Enfants Lumières
Het is mogelijk om als SPELER je In Spel tent op te zetten bij het kampement van de Enfants Lumières. Heb je hier interesse in? Zet dit dan in je kampaanvraag. Vul in bij de vraag welk veld: Gulden Roede. Groep: Laïs, Enfants Lumieres.Uitgebreide achtergrond Enfants Lumières 
Iillustraties: Niels Vergouwen

1510452 1843270932564104 1329867653037360818 n
Ooit was er Teoc. Wie of wat Teoc nou precies was weet niemand zeker, maar er zijn door vele volkeren vele verschillende theorieën en verhalen over bedacht. Was het een oorlog, een ziekte, een vloedgolf een gigantische brand? Kwam het wel van deze wereld, of van daarbuiten? Dat Teoc wereldomvattend en allesvernietigend was staat in ieder geval vast. En dan heb je ook nog de Anciens, het machtige mysterieuze volk dat voor Teoc de wereld regeerde, of in ieder geval erop leefde. Waren zij het die Teoc veroorzaakten? Of waren zij er enkel slachtoffer van? Niemand weet het zeker, want sindsdien is de wereld er een van verval en chaos en is er veel kennis verloren gegaan.

Terra X speelt zich in deze wereld af, zo'n 724 jaar Na Teoc wel te verstaan. Een brute wereld, waar hongersnood heerst en waar het voor iedereen een constante strijd tegen de elementen is. De wereld is uitgeput. Grondstoffen zoals ijzererts en natuurlijke brandstoffen zijn ongelofelijk zeldzaam en vruchtbare grond nog zeldzamer. En laat het nou niet alleen de wereld zijn waar je tegen moet vechten! Roofzuchtige bendes van Cannibales plunderen zich een weg door het land om te overleven, desnoods door het eten van mensen- en onmensenvlees. Het GIF moeras groeit en groeit, en uit haar corrupte hart kruipen de mismaakte Malformés, welke een vuile smet op de wereld vormen en verstoten worden door bijna elk levend wezen. Mens, dwerg en elf kunnen elkaar het ene moment helpen, maar het volgende moment elkaar naar het leven staan wanneer het voedsel op dreigt te raken. Er heerst het recht van de sterkste en de slimste. Niemand leeft in echte veiligheid, want een leven is makkelijk te nemen.

Echter, er is iets waar iedereen in de wereld een enorm ontzag voor heeft. Bij de mens worden ze veelal onthaald als helden, voor dwerg, elf en andere onmensen betekenen ze het einde. Hun Legioenen van het Licht trekken door het land en de verhalen van hun 'zuiveringen' zijn maar al te bekend. Sommige zien hen als de verlossers van Celuici, anderen als een vloek. Zij zijn de Enfants Lumières en hun geloof in de almachtigheid en toorn van de Heer des Lichts drijft hen tot hen doen van onmogelijke- en soms ook onmenselijke, dingen.

De Enfants Lumières zijn een volk die bekend staan om hun haat jegens alles wat niet menselijk is. Het is een volk dat een open hand uitsteekt naar hun medemens, hen een beter bestaan aanbied, maar een vuist heft tegen de onmens en hen het liefste ten gronde richt. Waar zijn gaan, gaat het Licht. Zo is het al jaren, en zo zal het nog voor vele jaren zijn.

Over de Enfants Lumières

13094154 2019422444948951 7828354498879478711 nEnfants Lumières betekend, vrij vertaald vanuit de Oude Taal, 'Kinderen des Lichts'. Het is de verzamelnaam voor de verschillende georganiseerde menselijke gemeenschappen en individuen die de Heer van het Licht aanhangen en hem aanbidden als hun god. Het is een volk dat er sterk in gelooft dat zolang je de wil en de kracht bezit, je het zover kan schoppen als je zelf voor mogelijk houdt. Ambitie is een van de kernwaardes, iets wat bijzonder is voor een volk dat in de ruines van een oude beschaving leeft.

De Enfants Lumières zijn hechte gemeenschappen van mensen die samen proberen te overleven in een wereld die door hen Celuici wordt genoemd. Zo'n gemeenschap wordt een diocèse genoemd en bestaat over het algemeen uit niet meer dan 250 mensen. Meestal een stuk minder zelfs. Wat de persoonlijke overtuigingen ook zijn, iemand die de Heer van het Licht aanbid als hoogste godheid, heet een Enfant. Dat wat alle Enfants Lumières gemeen hebben is hun geloof in de Heer van het Licht en vaak de daarbij horende overtuiging dat elke onmens moet sterven om de Gouden Tijd terug te laten keren.

Binnen een diocèse van de Enfants Lumières onderscheid men drie groepen:

De Fraternité

"Leon's hart stroomde over van trots. Hier had hij 15 jaar van gedroomd. Zijn benen beefden toen hij opstond. De fakkels die vastgehouden werden door de andere Fratres rondom flakkerden in de kille wind, maar hun schijnsel werd er geen moment minder helder van. Leon slikte moeizaam, een brok in zijn keel, toen Frater Supérieur Cordeon hem aankeek, zijn hand op zijn schouder legde en sprak: 'Je knielde in het Duister. Sta nu op en schrijd daarbij in het Licht van de Heer. Dien Zijn naam als waardig Frater, en treed toe tot de Fraternité en het XI legioen der Enfants Lumières.'" -Inzwering van een nieuwe Frater.

De Fratres. Dit zijn Enfants die gekozen hun leven te wijden aan het zwaard. Een zeer nobele taak. In de legioenen trekken ten strijde tegen de onmensen, of beschermen ze de diocèse waaraan zij gebonden zijn. Het zijn getrainde soldaten die weten hoe ze met wapens om moeten gaan. Hun ambacht is die van strijd.

De kleuren van de Fraternité zijn rood en wit.

Structuur van de Fraternité
Een groep Fraternité onder leiding van een Frater Supérieur wordt een Legioen genoemd. Verspreid over Celuici zijn er tal legioenen te vinden, welke allemaal hun eigen plannen en ondernemingen hebben. Sommige Legioenen zijn constant op doorreis om de maar al te bekende 'zuiveringen' uit te voeren, anderen zijn dichter verbonden met een diocèse en blijven op hun eigen plek. In de chaotische wereld van Terra X is er niet veel samenhang of contact tussen de verschillende diocèses van de Enfants Lumières en dus ook niet tussen de verschillende Fraternité legioenen. Legioenen worden doorgaans genummerd. Zo is het Legioen in Nain Doré het XII Legioen. Door de verdeeldheid in de vervallen wereld bestaat hier geen duidelijk systeem in. Het is dus goed mogelijk dat er verschillende Legioenen met hetzelfde nummer rondlopen.

Een Legioen kent een simpele structuur:
- De Frater Ordinaire, de gewapende Fratres.
- De Frater Exalté, de leidinggevende van een batalion (ongeveer 10 man).
- De Frater Supérieur, de leidinggevende van een Legioen.

Gessurites kleur 150De Gessurites

"Hij.. Hij.. Was de meedogenloosheid zelve. Gekleed in zwart was Père Inigo gezeteld op een verhoogd soort troon. Overal wapperde blauwe en rode vaandels in de wind, alsof er een... een storm op komst was. Hij werd geflankeerd door een aantal, ook in het zwart geklede figuren die zware boeken droegen, en een net zo meedogenloze blik in hun ogen hadden. Tientallen... tientallen mensen werden èèn voor èèn voor hem gebracht... en... en slechts met een tikje van zijn staf bepaalde hij of ze naar links of rechts werden gestuurd. Links was het leven, rechts was... Daar stonden die Fratres al klaar om... Ze... ze zeggen dat hij met slechts èèn blik kon zien of iemand bloedzuiver was of niet. Die dag werden er maar weinigen naar links gestuurd..." - Overlevende van een Zuivering, 719 nT.

De geestelijkheid. De Gessurites zijn in aantallen veel geringer dan de Fraternité. Dit zijn Fratres of Laïs die gekozen hebben om hun leven te wijden aan het geloof in de Heer van het Licht, maar dan met het woord, en niet met het zwaard. Zij worden onder de Enfants gerespecteerd wegens hun vermogen om te lezen en te schrijven en genieten veel aanzien. Vaak zie je dat er met een grotere groep van de Fraternité, ook een paar leden van de Gessurites mee zijn, om hen op spiritueel, en tactisch gebied bij te staan in de strijd. Het is echter zeer ongebruikelijk dat zij zich ook fysiek mengen in een gevecht. Leden van de Gessurites houden zich ook bezig met de overkoepelende zaken van de Enfants Lumières, zoals de zuiveringen en het contact met andere diocèses.

Het is echter een groep waar veel mysterie en geheimen omheen hangen.

De vaandel kleuren van de Gessurites zijn blauw en wit. Zij kleden zich echter altijd in het zwart met blauwe accenten.

Structuur van de Gessurites
En groep Gessurites wordt een Chapitre genoemd. Het merendeel van de Gessurites zijn de Frères, de geletterde broeders die het geloof van de Heer interpreteren, verkondigen en uitleggen. Aan het hoofd van elk chapitre staat een Père. Deze vader dient van alle Frères het langst in het Licht van de Heer en wordt gerespecteerd als wijs en alwetend. In veel gevallen is het zo dat een diocèse wordt geleid door een Père.

Verspreid door Celuici zijn er verschillende Gessurites kloosters te vinden. Deze staan soms bij een nederzetting, maar kunnen ook afgelegen liggen. Dit om in stilte en vrede het woord van de Heer te onderzoeken en begrijpen. Hier worden leden van de Gessurites opgeleid in de kunst van het schrijven en alle zaken omtrent het geloof in de Heer van het Licht.

11020852 1843270949230769 8699350044813323351 nDe Laïs

"Ik ben bij zeer veel verwanten te gast geweest, maar nergens op mijn reizen ben ik zo gastvrij ontvangen als door de Laïs. Goed geklede lieden met een degelijk huishouden. Anders dan ik gewend ben in deze wereld. Het enige wat ik aan te merken zou hebben was dat voordat de man des huizes zijn hooivork liet zakken en mij wilde ontvangen, ik mijn reisgezel, de'onmensen vriend', weg moest sturen." -Reizigersverhalen over de Laï.

Het gewone volk. Enfants die er voor gekozen hebben om deel te worden van een diocèse der Enfants Lumières. Het is mogelijk om de Heer des Lichts te aanbidden op eigen initiatief, maar zolang je niet gebonden bent aan een grotere groep Enfants Lumières, ben je geen Laï. In tegenstelling tot de Fraternité en de Gessurites is er geen aparte naam voor de Laïs binnen een diocèse. Zij wordt gewoon aangeduid met 'de Laïs'.

Een Laï kan van alles zijn: een boer, een visser, een mijnwerker, een handelaar, een huurling enzovoort. Ze genieten de militaire bescherming van de Fraternité en de geestelijke leiding van de Gessurites. In ruil hiervoor werken ze op het land, doen hun ambacht en betalen belasting aan hun heer, welke meestal een hoge rang heeft binnen de andere twee organen.

De Laïs hebben geen officieel kleuren schema, het zijn immers gewone mensen. Populaire kleuren zijn echter rood en wit. Het komt vaker wel dan niet voor dat een Laï zich beter voelt dan een gewone Enfant. Zij hebben zich immers bij een diocèse aangesloten en steunen daardoor actief het ideaal van een onmens vrije wereld.

Hoe groot een diocèse ook is, het is gebruikelijk dat er onder de Laïs een vertegenwoordiger wordt gekozen welke spreekt namens de Laïs. Zo'n vertegenwoordiger wordt een Maire genoemd. De Laï zijn niet altijd afhankelijk van de Fraternité om zich beschermd en veilig te voelen. Vaak genoeg zijn er milities die naar de wapens grijpen mocht er gevaar van buiten dreigen. Zo'n militie wordt dan een Éviter genoemd.

Het Conseil

Het is een feit dat de verschillende diocèses vrij afgezonderd van elkaar leven. Ze regelen hun eigen zaken en lossen hun eigen problemen op. Echter, er is wel degelijk een groter bestuur van alle Enfants Lumières welke het Conseil heet.

Naarmate het geloof in de Lichtheer verspreide over Celuici, werd het Conseil steeds belangrijker. Het is al jaren zo dat de verschillende diocèses ernaar luisteren, vooral omdat dit altijd al zo is geweest, en omdat zij het nut ervan ook inzien. De zuiveringen moeten immers door iets of iemand worden gecoordineert.

Er zijn echter veel onduidelijkheden rondom het Conseil. Waar het resideert weet niemand. Sommige zeggen dat ze in Coronne zetelen, anderen dat ze rondreizen, weer anderen beweren dat ze in een grote vesting in de Roestbergen verblijven.

Religie van de Enfants Lumières

Het geloof in de Heer des Lichts is wat de Enfants Lumières maakt. Naar de buitenwereld toe is het, het belangrijkste kenmerk, maar het heeft ook enorm veel invloed op de dagelijkse gang van zaken. Alle Enfants Lumières in Celuici hanteren hetzelfde geloof. Er is (nog) geen grote afsplitsing van de algemene religie bekend maar wel dat er verschillen in geloofsbelijdenis zijn. In de praktijk komt dit op kleine verschillen neer.

11011680 1843271779230686 2831881450630793650 n
Religie – De basis


In een van de scheppingsteksten uit de Litteris Luminis staat als eerste zin: 'God heeft twee zonen.' In geen enkel ander geschrift wordt er ergens over deze eerste God gerept, waardoor het is aangenomen als onbelangrijk. Het is algemeen aangenomen dat dit een vergeten godheid is die zich niet meer met de fysieke wereld bemoeit. Die twee zonen echter, daar is ongelofelijk veel over geschreven. Dit zijn namelijk de Heer van het Licht en de Heer van het Duister.

De Heer van het Licht
Le Segneur de la Lumière, de Heer, de Heer des Lichts, de Lichtheer.
De naam van de Heer van het Licht is zo heilig dat hij niet uitgesproken mag worden. Hij is als mens geboren om de mensen te leiden en hen het geluk te brengen. De tijd waarin de mensen hem volgden staat nu bekend als de Gouden Tijd, want de Anciens waren niets anders dan mensen-onder-goddelijke-leiding.

De Heer van het Duister
Le Seugneur des Ténèbres, de Duistere Heer.
De Heer van het Licht heeft een tweelingbroer, de Duistere Heer, wiens naam zo vervloekt is dat hij niet mag worden uitgesproken. De Duistere, jaloers op de status die zijn broer had onder de Anciens, heeft de niet-menselijke rassen geschapen opdat ook hij aanbeden zou worden.

Teoc

Het Einde der Gouden Tijden.
De gruwelijke oorlog tussen de Heer van het Licht en de Duistere Heer. De Anciens, geleid door de Heer, vochten tegen de vuile dienaren van de Duistere heer. Het was een wereldvernietigende strijd, die oneindig leek te duren. Er zijn echter meerdere versie over wat er precies is gebeurd tijdens Teoc. In sommige teksten staat dat het tijdens deze oorlog was dat het GIF in de wereld kwam. In andere teksten wordt beweerd dat de Heer van het Duister het GIF creeerde en daaruit de onmens deed ontstaan en daarna pas ten strijde trok. Hoe het ook zij, GIF en onmensen zijn het vuile voortvloeisel van de Duistere Heer.

Met Teoc verdwenen zowel de Heer van het Licht, als de Duistere Heer, achterlatend een wereld in puin vol wezens die zij zelf ooit hadden gecreëerd, beschermd of getracht te vernietigen. Vol verdriet en woede om zijn Kinderen te moeten verlaten vervloekte de Heer al dat wat niet menselijk was. Hij beloofde ooit terug te keren naar Celuici wanneer deze weer puur en zuiver was zoals tijdens de Gouden Tijd. Dan zal het leven weer goed zijn.

Het is dus de plicht van alle deugdzame mensen om de onmensen van de aardbodem te vegen. Immers, als de laatste onmens vernietigd is zal de Heer des Lichts op de wereld terugkeren en zal de Gouden Tijd van de Anciens hersteld worden. Dat deze religie vooral populair is onder mensen, en minder onder andere rassen, hoeft waarschijnlijk niet nader te worden verhaalt. Sommige strenge Gessurites geloven zelfs dat dieren en insecten ook uitgeroeid moeten worden, maar deze overtuiging is zeldzaam.

11012836 1843271632564034 2805233118309326937 nLeven en Dood
In Celuici wordt niemand heel oud. Door de vele gevaren en het zware leven komen mensen ouder dan 60 bijna niet voor. Kinderen mogen van geluk spreken als ze hun jeugd overleven. De wereld is hard, en zo ook degene die erin leven. Een Enfant leeft maar één keer. Er bestaat niet zoiets als een hemel, eeuwige jachtvelden of reïncarnatie. De term 'ziel' is voor de Enfants Lumières dan ook betekenisloos. Daarom is het voor een Enfant heel belangrijk om een indruk in de wereld achter te laten. Iets waaraan hij herinnerd zal worden. De Enfants Lumières geloven dat de essentie van iemands zijn blijft bestaan zolang men hem maar onthoud, in naam en/of in daad. Je leeft dus nog door na de dood zolang je 'zijn' herinnerd wordt

Hier kan voor gezorgd worden door letterlijk een naam ergens achter te laten, geschreven op papier, gehouwen in steen of gekerfd in een boom. Wat echter het meest getracht wordt te doen is zorgen dat men zulke grootse dingen verricht. Dat men nog jarenlang verhalen zullen vertellen over een persoon, zelf na diens sterven.

Heiligen
Heiligen zijn mensen die veel voor de Enfants Lumières gedaan hebben. Dit kan in meerdere opzichten: een Frater Supérieur die veel strijden tegen de onmensen wint, een simpele Laï die door een wonder zijn hele diocèse van eten voorziet, een dame die een weeshuis opricht, etcetera. Zij hebben in hun leven zo'n enorme legende opgebouwd dat zij door de Gessurites geëerd zijn door een Heilig verklaring te krijgen na hun dood.

In tegenstelling tot de Émissaires wordt er niet naar heiligen gebeden. Enfants zien hier ook niet het nut van in want heiligen zijn namelijk dood en kunnen niks meer doen. (Duh!) Ze worden eerder als voorbeelden gezien om door geïnspireerd te raken. Feestdagen en dergelijke worden wel gehouden om de herinnering van een heilige te eren.

Émissaires
Volgens de aloude legendes heeft de Heer van het Licht boodschappers en dienaren die noch goden, noch sterfelijke wezens zijn. In de Litteris Luminis worden zij ook wel beschreven als 'wezens van Puur Licht des Heres'. Deze wezens worden Émissaires genoemd. Het zijn krachtige entiteiten die onder de Heer van het Licht staan als zijn getrouwene. Er zijn velen verhalen van Enfants die bidden tot de Heer en vervolgens de hulp krijgen van een Émissaire.

Sommige Enfants bidden zelfs enkel tot de Émissaires omdat zij ervan overtuigd zijn dat de Heer des Lichts te heilig en verheven is om rechtstreeks aan te spreken in gebed. De bekenste Émissaire komt ook in de Gaiaanse religie voor. Dit is namelijk:

Sarôni
Émissaire der Strijd, Schild van het Licht, de Sterrenheer, Schild der Godvruchtige, Vernietiger der Goddelozen.

Tempels
Een gebedshuis wordt bij de Enfants een Tempel genoemd. Er zijn vele verschillende versies van hoe Tempels eruit zien. Sommige zijn kleine huizen van steen, andere gigantisch gerestaureerde bouwwerken van de Anciens. Wat de Tempels meestal met elkaar gemeen hebben is de grote hoeveelheid aan symboliek van zonnen.

10653467 1843271782564019 2124103104110716498 nMaatschappij en Cultuur

De Enfants Lumières leven al vele honderden jaren op Celuici en hebben in die periode verschillende gebruiken en culturele uitingen ontwikkeld en eigen gemaakt. Per diocèse kunnen de gebruiken natuurlijk verschillen, maar de volgende zijn bekend over heel Celuici.

Rechtssysteem

"Zo zal de man of vrouw die eten steelt en dit niet voor het ondergaan van de zon bekend heeft worden gegrepen. Hij of zij zal worden ingegraven tot zijn of haar middel, en stenen zullen in het vuur worden gelegd, tot zij rood gloeien. Hij of zij zal dan de hitte van de Heer voelen en worden gestenigd met deze stenen tot de dood." - Wet van een onbekende diocèse.

De heer van een diocèse heeft het voor het zeggen. Hij wordt in zijn rechtspreken wel bijgestaan door hemzelf gekozen raadgevers.

De zwaarste straf bij de Enfants Lumières, is de straf van vergetelheid. Deze straf wordt met grote uitzondering toegekend aan mensen die een zwaar misdrijf hebben begaan. Simpel gezegd houdt dit in dat je wordt vergeten. Al je bezittingen worden vernietigd, en je wordt met je naaste familie uit de diocèse gegooid. Je naam wordt overal doorgekrast of weggebrand. Niemand zal ooit nog over je spreken of ook maar iets van je te weten willen of kunnen komen. Daarbij komt ook dat je gebrandmerkt wordt met het Stigmate, een teken waaraan elke Enfant kan zien wat voor straf je ooit hebt gekregen. Het teken is een driekoppige kandelaar met een streep waar vlammen zouden moeten branden. Het Stigmate krijg je bijvoorbeeld voor het daadwillig doden van een rastrouw, bloedzuiver, medemens. De straf der Vergetelheid mag officieel enkel door het Conseil uitgesproken worden. Maargoed, we weten inmiddels hoe Celuici in elkaar steekt...

Opgemerkt moet worden, dat het rechtssysteem van de Enfants Lumières enkel geldt voor Enfants die deel zijn van een diocèse. Mensen van buiten kunnen vaak een veel minder eerlijk proces verwachten. Onmensen hebben al helemaal geen recht op wat voor proces dan ook, maar dat ligt voor de hand.

De Gildes

De Gildes zijn een belangrijk gegeven in de levens van menig Enfant. Zo gebruiken de Enfants Lumières enkel gildegoudstukken als 'currency' en worden er geen eigen munten geslagen. Ook komt het vaak voor dat er binnen een diocèse kleine afdelingen van het Agricole, het Medicins, het Bricoleurs en het Ranconteurs gilde aanwezig zijn. Het Mineurs gilde is echter bijna nooit te vinden binnen een diocèse, daar deze meestal uitsluitend uit Dwergen bestaan. Lai kunnen dus gebonden zijn aan hun diocèse en tegelijkertijd lid van van een van de Gildes.

De Armigers

Binnen het volk van de Enfants Lumières is er een slag mensen die zich hebben bewezen en het respect van een grote andere groep Enfants hebben vergaard. Deze groep mensen noemt men de Armigers, wat letterlijk 'wapendrager' betekent in de Oude Taal. Met deze titel komt dan ook het recht om een herkenningsteken, een wapen, te dragen. Hier wordt niet bedoeld een zwaard of een speer, maar een heraldisch apparaat. Een wapen, wapenschild of banier. De Armigers zijn de 'adel' van de Enfants Lumières, al zullen ze het woord adel nooit gebruiken. De heer van een diocèse is praktisch altijd een Armiger.

Bekende Enfant Stad

Over geheel Celuici zijn er ontelbare samenlevingen te vinden van Enfants. Sommige niet meer dan een paar boerderijen aan een riviertje, anderen zo groot steden als gebouwd op de ruines van de Anciens. Hieronder staat de meest bekende Enfants stad in dit deel van Celuici.

13139295 2019422524948943 3044770468149319119 nCoronne – Le Bastion de la Lumière
Ten zuid-oosten van Nain Doré, achter de Roestbergen en dan nog vele, vele weken reizen door woestenij en bossen, ligt Coronne. Met haar paar duizend inwoners staat Coronne bekend als een van de, dan wel niet het, machtigste bolwerk van de Enfants Lumières. Zij is gebouwd op de ruines van een reeds geplunderde Anciens stad en dit heeft haar sporen achter gelaten. Het centrum van de stad is omringd door muren die, naar men zegt, uit steen zijn gegoten en Teoc nog hebben mogen aanschouwen. Op deze muren patrouilleren steevast de Fratres van de Fraternité. Het is tevens de plaats waar de Tempel van het Eeuwige Licht en Gouden Waarheid te vinden is. Het is de grootste, enkel aan de Heer van het Licht gewijde, tempel in dit deel van Celuici. De tempel is gevestigd in een bouwwerk van de Anciens dat meters hoog de lucht in reikt en zelfs onder de grond nog gangen en schuin aflopende zalen kent.

Het is vanuit Coronne dat de vele Zuiveringen en militaire expedities in de omliggende gebieden worden gecoördineerd.

Vieringen

Elk volk heeft dagen van viering. Zo ook de Enfants Lumières. Hieronder staan een aantal van de meest bekende en gevierde dagen. De een is sterker verbonden met het geloof dan de ander. Meestal heeft elke diocèse natuurlijk ook zijn eigen feestdagen die slaan op wat er daar gebeurt is.

De Lichtprocessie
Om degene die overleden zijn te herinneren en te eren worden er lichtprocessies gehouden. Deze mensen zijn gestorven om voor de hedendaagse Enfants Lumières een betere wereld te maken, en worden daarom aangehaald met groot respect. Bij deze tochten wordt de haat jegens de onmens niet uitgedragen. Tegen het schermer maakt een diocèse zich gereed om erop uit te gaan. Elke fakkel, lampion, kaars en lamp staat voor een overleden Enfant. Dit kan een stamvader zijn, een overleden wapenbroeder of een verloren geliefde.

Gebruiken en Cultuur


Groeten
Wanneer twee Enfants elkaar ontmoeten kunnen zij elkaar begroeten op een formele manier. Dat gaat als volgt: Ze brengen hun rechterhand naar het hart, met de rug van de hand naar de ander. Vervolgens maken ze een soepele zwaaibeweging richting de ander waarbij de hand zich opent naar de ander. Eventueel spreekt men 'U zijt gegroet in naam van het Licht.'

Bij het afscheid nemen wordt dezelfde beweging gemaakt maar dan wordt er door de een gesproken: 'Het Licht zij met u.' En wordt daarop geantwoord door de ander 'En met u.' Of de algemene Agricole groet in Celuici: 'Moge uw maag gevuld blijven.' 'En uw pad verlicht.'

De Oude Taal
Iets dat is overgebleven uit de dagen van de Anciens is de Oude Taal. Voor de Enfants is de Oude Taal, zoals het Latijn was voor de middeleeuwer. Niet te begrijpen voor het gewone volk, maar sommige woorden, belangrijke titels en uitspraken zijn in de Oude Taal. Zo ook vaak scheldwoorden en krachttermen. Meestal kunnen alleen de Gessurites het volledig lezen en schrijven, maar echt gesproken wordt het niet meer. Om de Oude Taal vorm te geven in het spelwordt het Frans gebruikt.

Nawoord:
Van plan om je aan te sluiten bij de Laï? Stuur een bericth naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it en mischien kunnen we van nog wat extra informatie voorzien die alleen een Laï zou weten! Maar natuurlijk kunnen er ook vragen gestelt worden mocht er iets onduidelijk zijn, of je hebt een achtergrond geschreven. In ieder geval, succes!

Credits

Eindverantwoordelijken:
Martin van Wijngaarden, Thijs Goverde.

Auteur:
Daan Helmendach.

Speciale dank aan:
Laurens Ruiter, Chantal Bosma, Henk Pol, Siebe Brockötter, Sjoerd Reurink, Thijs van Lenthe.

Illustraties:
Niels vergouwen, www.watkanjewel.com

Terug naar Terra X spelwereld